Educație cu blândețe, surse de informare. Tu ce metode educative folosești?

Părinte fiind, sunt convinsă că educația cu blândețe nu este doar un trend de care vorbește lumea în ultimii ani, ci este un curent binevenit de conștientizare și reamintire a faptului că suntem ființe umane capabile de iubire, înțelegere, cu discernământ, care se pot controla atunci când, de exemplu, animalele nu ar putea să o facă. 

Chiar zilele trecute mă uitam la fetița cea mare (trei ani și opt luni) cum îi mângâia grijulie brațul surioarei mai mici care se lovise din greșeală, zicându-i acesteia: „gata, gata, o să-ți treacă, o să vezi!”. În acel moment mi-am dat seama că așa ii spuneam și eu când avea un episod asemănător, iar ea a ținut minte și a procedat la fel. Altădată, am auzit-o cum pe un ton serios, i-a spus unui copil din parc: “te rog lasa-mă în pace, sunt supărată acum, trebuie să mă liniștesc și după aceea mai vorbim”. Pe moment m-a bufnit râsul și nu-mi venea să cred ce aud. Similar, această frază a auzit-o în casă și i s-a părut potrivit să o reproducă în cazul acela. Motivul? Cu scurt timp înainte, băiețelul vroia să-i ia cu forța trotineta iar ea s-a împotrivit, apoi când acesta și-a manifestat dorința de a se juca împreună la nisip, ea fiind în continuare supărată, a solicitat timp de calmare. Sunt multe exemple preluate la noi – părinții, de la bunici, de la alți copii sau pur și simplu zice sau face ceva pentru că așa a văzut într-o carte sau inspirată fiind de o poveste.

Fetița cea mică (un an și șapte luni) și-a dezvoltat mult mai repede abilitățile cognitive și motrice pentru că a urmărit-o pe sora sa, iar din dorința de a o imita, a copiat de la ea atât obiceiurile pozitive cât și pe cele negative. De exemplu, cu toate că aveau o mulțime de lucruri în jurul lor, se întâmpla des să își dorească aceeași jucărie, carte, cariocă etc iar deznodământul era cel mai adesea cearta cu plânsete. Dacă știa că celei mari îi place un anumit lucru, tocmai pe acela i-l lua ca apoi să nu il returneze, urmand întocmai exemplul surorii ei. 

Cand erau mai micuțe interveneam pentru că nu înțelegeau explicațiile, dar pe măsură ce au crescut, am continuat să le explic, dar nu am mai intervenit decât ocazional, lăsându-le să-și rezolve singure situațiile. A trecut timpul, iar acum pot spune că deja negociază din priviri și doar dacă una dintre ele este obosită sau chiar foarte, foarte hotarâtă să-și păstreze lucrul, încă mai ies scântei pe care trebuie să le stingem noi, dar, din fericire acest lucru se întâmplă din ce în ce mai rar.

Perioada acesta de comportament “sugativă” în care copiii rețin și repetă cam tot ce văd în jur ( mai ales de la apropiați sau persoane cu personalitate mai puternică) experții spun că durează cam până în jurul vârstei de șase, șapte ani când încep cu adevărat să-și dea seama de ce este bine și ce este rău și să acționeze în consecință, după judecata lor. 

Până atunci, eu sunt de părere că este important ca măcar “cei șapte ani de acasă “(cu sau fără creșă, grădi)să încercăm să-i facem cât mai abundenți în exemple pozitive și să lucrăm cu noi, cu ei, povestind, citind și informându-ne pentru a ne da seama care este sursa sau rădăcina frustrărilor proprii atunci când le manifestăm. Spre exemplu, să ne dăm seama de ce atunci când copilul răspunde într-un anume mod parcă nu mai avem răbdare să-i argumentăm cu bândețe ci sărim lângă el, chiar în propriul nostru tantrum. Redescoperindu-ne pe noi, putem evita pe cât posibil din transmiterea acestor stări negative, copiiilor nostri.

Despre mine pot să vă spun că mi-a plăcut dintotdeauna să citesc, așa că în perioada din timpul sarcinii am început să lecturez tot felul de cărți recomandate de specialiști sau de mămici cu experiență, care s-au dovedit la un moment dat chiar a fi de un real ajutor. 

Foarte ușor de citit și cu multe sfaturi simple dar foarte benefice atât pentru părinți cât și pentru copii, am regăsit în cărțile din lista de mai jos. Cele mai multe titluri fac parte din colecția „Educație cu blândețe”( Editura Univers), coordonată de Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană). 

Pe lângă acestea, “Te iubesc, orice ai face”(DPH) și „Adevărul gol-goluț”  sunt cărți scrise chiar de această îndrăgită scriitoare și bloggeriță pe care o recomand cu tot sufletul. Vă invit să-i descoperiți toate minunatele cărți, aici.

Iată deci lista, cu o sumară descriere. Mai multe detalii interesante despre acestea, puteți accesa foarte ușor, dând click pe ele.

Educație cu blândețe

Aștept și părerile voastre dacă deja ați citit din ele sau.. după ce o veți face. Acestea sunt foarte importante pentru viitoarele, proaspetele cât și actualele mămici ce caută să se informeze la fel cum am făcut-o și noi. 

P.S.: Unul din secretele eficientizării și punerii în practică a sfaturilor aflate din cărți am descoperit că sunt… post-it-urile. Notezi ce ți se pare folositor pe ele apoi le lipești unde ți-e mai la îndemână ( pe frigider, pe un perete, tablă, dulap, oglindă etc) . 

Lectură plăcută și educație cu blândețe, vă doresc!

  1. Poate unul din cele mai bine apreciate și vândute volume din colecția „Educație cu blândețe” este „Nu există copii răi „– Janet Lansbury„ Copiii sunt persoane adevărate, chiar dacă sunt noi pe lume. Ei trebuie tratați mereu cu respect și înțelegere, ca orice ființă umană”;
  2. Următorul titlu este „un ghid foarte util proaspeților părinți, pe care îi va ajuta, într-o manieră directă și la obiect, să se simtă competenți și relaxați în primii ani alături de copilul lor”. Copiii știu cel mai bine – Deborah Carlisle Solomon; 
  3. Stați fără grijă, Nu există părinte perfect – Isabelle FilliozatCartea aceasta le este atât de necesară tuturor adulților din România. E greu, uneori chiar imposibil, să fii părinte. Cu toții ne dorim să ne purtăm cu copiii noștri doar cu bândețe și iubire, dar din păcate, viața ne arată că nu suntem capabili de asta.”;
  4. Nonficțiune natarivă,  O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă– Ioana Chicet-Macoveiciucte ajută să descoperi cum este mai bine să naști, prin ceazariană sau natural, cum trebuie răspuns crizelor de furie ale celor mici, cum să-i aperi de necazuri și să le lași libertatea de care au nevoie, care este cea mai bună hrană, ce e de făcut când responsabilitățile te copleșesc?”
  5. “Când se nasc, copiii sunt pe deplin umani: sunt sociabili, sensibili și empatici. Aceste calități nu sunt învățate, ci înnăscute. Și totuși, pentru ca aceste calități să se dezvolte, copiii trebuie să fie crescuți de adulți care se comportă în moduri ce respectă și modelează comportamentul social și uman”, afirmă terapeutul danez Jesper Jull în cartea saCopilul tău competent;
  6. “Mami, de ce nu pot merge dezbrăcat pe stradă? Ce fac când un străin îmi oferă un biscuit? Am voie să nu-mi placă să fiu pupat sau îmbrățișat? Până când o să mă mai speli tu? De ce trebuie să închidem ușa la baie? Pot să te pup pe gură? Ce fac dacă mă pierd? Citiți această carte – Adevărul gol, goluț – Ioana Chicet-Macoveiciuc  pentru a le oferi micuților vostri răspunsurile corecte! ;
  7. Scrisă de un psihoterapeut cu o experiență de trei decenii, cartea ”Cum să creștem ființe umane – Dr. Ross W. Greene”ne învață că pentru a crește ființe umane adaptabile, fericite și capabile de compasiune, înainte de orice trebuie ca părintele copilului de azi să afle CINE este copilul său, să-i accepte trăsăturile native, dorințele și așteptările, apoi să-l ajute să ducă o viață în concordanță cu acestea.;
  8. „Am scris cartea „Te iubesc orice ai face” pentru a-i ajuta pe părinți să reacționeze cu blândețe și răbdare la nenumăratele năzbâtii ale copiilor, dar și pentru a-i ajuta pe cei mici să afle, încă o dată, că mama și tata îi iubesc chiar și atunci când se supără pe ei –Ioana Chicet-Macoveiciuc;
  9. Pentru că avem nevoie și de momente amuzante în viața noastră de părinți agitați, vă recomand “ Parenting de râsu’- plânsu’” – Mama Pukka și Tata Pukka”, “pentru a râde cu lacrimi de tine și de alții ca să nu te sufoci de plâns când jobul full-time de a crește copii pare să te depășească ( și știm cu toții că asta se întâmplă foarte des când ai în grijă ființe mici și adorabile).”

Veste minunată! În prezent, avem disponibil în limita stocului, reduceri substanțiale la aceste cărți și la multe altele. Vă învităm să le descoperiți, aici.

Articol scris de Irina M. – Bussines Owner Bebelind

Lasă un răspuns