Tu îți porți copilul într-un marsupiu ergonomic?

Trebuie să recunosc că devenind mămică lumea mea s-a dat peste cap, am luat-o de la zero la capitolul de parenting, pentru ca nicio școală nu te pregătește mai bine ca școala vieții, nu-i așa? Oricât de mult citești înainte, ești atent la sfaturile celor deja trecuți prin asta, te duci la seminarii și încerci să te liniștești psihic că ești pregătit, ei bine, nu ești! Când ajungi acasă cu mogâldeața în brațe, aproape nimic din ceea ce credeai că ai învățat parcă nu se aplică/pliază la voi, dar instinctul te ajuta până la urmă sa te descurci. Normal, ca orice părinte vrei întotdeuna ce este mai bun, mai sănătos și mai frumos pentru copilul tau, dar oare cât de repede chiar reușești să obții aceste lucruri?           

Pe când prima fetită avea cam vreo lună așa, am început să intru pe câteva grupuri de facebook, grupuri dedicate părinților, unele mai serioase, altele mai de umplutură, cred că știți și voi care este diferența dacă sunteți deja membrii activi în acest mediu. Un grup mi-a fost foarte util incă de la început, grupul ”Ajutor în babywearing”( intrați, vi-l recomand cu toată încrederea dacă doriți să adresați intrebări ori pur și simplu să vă informați). Ei bine, acolo am vazut și tot de acolo am învățat prima dată despre sistemele de purtare ergonomice = sănătoase pentru copil și părinte cât și despre sistemele de purtare care nu sunt ergonomice = sisteme de tip chilot, buterate ori care încurtajează purtarea bebeșuslui cu fața spre exterior).           

Dacă te-ai documentat și tu un pic înainte, s-au pur și simplu ai cautat pe google un marsupiu, sunt convinsă că ai găsit atâtea variante încât nici nu ai știut exact ce să alegi din prima. Majoritatea ne dorim, dacă s-ar putea, un sistem ce se prinde foarte usor ( de preferat cu catarame) pe care sa îl folosim de când este bebe mic până când acesta nu mai vrea să fie tinut în brațe – adică cel mai probabil până pe la vreo trei patru ani, cel putin.

Îmi doream foarte tare să-mi plimb puiul ținut la piept, să-i simt respirația caldă și să-i adulmec mirosul bebelușesc de lapte, așa că am cercetat un pic și m-am hotărât să investesc în primul ei port-bebe sănătos, un SCC (Soft Structured Carrier) Boba 4G care se lăuda că datorită insertului pe care il are, îl pot folosi chiar de la naștera bebelușului, până când acesta ajunge pe la vreo cinsprezece kilograme. Știam că aleg o variantă comodă si pentru mine și că trișez putin, deoarece, cele mai potrivite sistemele pentru primele luni de viață erau „cârpele”, adică wrapul elastic, wrapul țesut s-au slingul cu inele, apoi de pe la vreo șase luni, sistemele de genul acestuia. Pe la două luni și jumătate, fetița mea era purtată cu insert peste tot, dar am simțit că totuși ar fi putut să stea și mai bine de atât, așa că am început să-i dau o șansa și slingului cu inele, apoi wrapului țesut, ca l-a al doilea copil să achiziționez și un wrap elastic. Necesită ele un pic de atenție în plus, dar o data ce ai prins mișcarea ( a se citi legătura), totul devine firesc.

Eu vă sfătuiesc să probați sistemul de purtare înainte de achizționare sau dacă aveți deja și constatați că al vostru nu este ok, considerați de grabă să-l înlocuiți pentru că o faceți spre binele puiului vostru în primul rând, apoi pentru spatele părintelui/bunicului etc purtător. Diferența se va sesiza imediat, garantat! Pentru a programa o testare a unui sistem disponibil pe site-ul nostru, vă rugăm să sunați la numărul accesibil aici.

Din nefericire, încă vad aproape peste tot ( prin parcuri, pe facebook, in mall-uri, la munte, la mare, la cumpărături etc. ) copii atârnați în marsupii de tip chilot, în marsupii buretate care le forțează coloana să stea dreaptă ( până la un an copiii își mențin coloana usor arcuită, așa cum au stat cu ea în burtica mamicilor și nu este ok sa o forțăm), de asemenea pozția corectă a picioarelor trebuie să fie sub forma literei „M”, nu să aibă puntea îngustă și să atârne, iar a spatelui sub forma literei  „C”, astfel bebelusul v-a forma intr-un marsupiu bun, aceste doua litere, iar fundulețul v-a fi lasat ca intr-un buzunar. Pozele inserate explică cel mai bine.

Vă rog, la fel, cei care doriți să purtați copilul cu fața spre ”lume”, știu că le vreți binele, că doriți să le arătați mai multe din jurul vostru, dar întorcându-i așa îi așezați forțat și cu spatele și cu picioarele! Cel mai bine investiți intr-un sling cu inele ori intr-un SCC care permite purtarea copilului pe șold și astfel lărgiți aria lor vizuală. Mulți părinți primesc aceste sisteme nesănătoase cadou, ori poate că le achizitioneză deoarece au un preț mai scăzut, ori poate le sunt recomandate de un consultant fiind in lista lor de target, s-au pur și simplu și-l iau singuri de pe raft și il achită, bucurându-se că își pot simți copilul aproape, dar în aceste cazuri nu sunt ok, chiar fac mai mult rău în timp, decât bine.

Beneficile babywearing-ului sunt multe: întărirea emoțională părinte – copil și senzația de siguranță conferită acestuia, alinarea durerilor, inducerea mai ușoară a somnului prin legănatul/dansatul din picioare, libertatea de mișcare în timpul deplasărilor, ajutor și în cazul celui de-al doilea copil ( eu beneficiez maxim oriunde mă duc), iar lista poate continua lejer.   

Găsiți aceste minunate sisteme de purtare pentru multe categorii: în funcție de vârsta bebelusului ( baby carrier si toddler), de anotimpul în care se naște, de modul de purtare ( cu spatelele, pe șold s-au în modul rucsac), marsupii pentru drumetii pe munte s-au pentru intarea in apă. Există si variante speciale pentru femeile insărcinate, chiar găsiți tutoriale pe Youtube și pentru purtarea in tandem a gemenilor, așa că daca nu ați nimerit încă o variantă pentru voi, sigur, sigur există, trebuie doar să o cautați! Descoperă câteva modele deosebite, aici.

Articol scris de Irina M. – Business Owner Bebelind

*pozele cu produse apartin producătorilor, pozele cu instrucțiuni și poziții sunt preluate de pe google

Lasă un răspuns