Soluții anti-plictiseală pentru cei mici

Astăzi nu plouă, dar este destul de innorat ca să mă trimită cu gândul că urmează ca toamna să-și intre drepturi, iar atunci zilele ploioase și reci ne vor ține în casă pe toți, mic cu mare. 

Pentru acele momente deja știu că trebuie să alungăm monotonia și să regăsim sau să descoperim noi soluții anti-plictiseală care să mențină veselia pe linia de plutire, altfel fețele angelice ale copiilor se vor transforma într-unele de personaje nemulțumite, iar noi vom deveni involuntar, caractere noi din Tom & Jerry și Peppa Pig.

Gândindu-mă cu nostalgie la cât de repede trece timpul, îmi dau seama că doar câteva sunt lucrurile care rămân la fel, cel puțin când vine vorba de distracția celor mici, în vârstă de aproape doi și patru ani.

  În ultimele două sezoane reci, pot să număr pe degete doar trei jocuri și trei seturi de cărți care au fost constant salvatoare atunci când pe timp de ploaie, ger, vânt sau stări gripale am rămas prizonieri în casă.

Primele care îmi vin în minte, fiind și cele care stimulează cel mai mult creativitatea copiilor, sunt jocurile magnetice.

Inițial le-am luat un mini set de paisprezece piese de la Magspace, pentru ca ulterior să adăugăm seturi mai mari și mai complexe de la Mag-buildingGeomag (acestea din urmă sunt recomandate pentru copiii de peste cinci ani deși, în cazul nostru particular, fetița cea mare le-a primit de la trei ani pentru că nu avea obiceiul să bage nimic în gură), apoi Picasso-tiles și Magformers.

Toate sunt calitative și compatibile între ele, având multiple beneficii în dezvoltarea celor mici (stimulează abilitatile manuale, logica, capacitatea de analiză, ajută la vederea în spațiu și la întelegerea forței magnetice din fizică),acestia putând construi case, mașini, poduri, turnuri, forme geometrice mari etc. 

Ne-am inspirat de pe YouTube, sunt multe filmulețe explicative și îndrumătoare, vă las și vouă unul aici, iar pentru a descoperi toate variantele de mai sus, la un loc, click aici. Pot fi considerate și preferatele părinților pentru că nu au limită superioară de vârstă ( Yeey!)

            Moștenite de la surioara mai mare, foarte calitative și distractive, cuburile Topanifarm de la Djeco ( brand din Franța dedicat jocurilor și jucăriilor educative) sunt mereu o idee bună de stivuit pentru cea mică, dar și pentru copiii mai mari care vor să inventeze tot felul de povești cu animale sau castele. 

“Cubuile, cubuile” strigă juniorul casei, uneori chiar de două ori pe zi. Le transformă în trenuleț, turn, casă pentru animale, repetă culorile și este foarte atentă când citim cifrele. Sincer, nu știu dacă le-aș da medalia de aur doar lor, dar am observat că a devenit mai răbdătoare de când au devenit preferatele ei.

Pe ultimul loc în top, dar nu cel din urmă pentru că mai există și lego care dintr-o dată redevine interesant (nici nu știu când ditamai cutia plină ochi se revarsă pe covoraș), il reprezintă jocurile puzzle.

Preferatul celei mari în special seara, este varianta de podea de la Janod – Călătorii.

Construind acest puzzle, găsește motiv să ne întrebe mereu entuziasmată în avans, de locurile noi pe unde o să mai mergem când se va face frumos afară, ori redeschide discuția cu… „mai știi ce am pus în bagaje?” (de vreo douăzeci de ori uneori) și cum a fost la mare, la munte, la bunici…Ce pot să zic, stimulează foarte mult memoria și imaginația, testat. ?

La capitolul cărți, există de fapt, categorii distincte. Să vă povestesc:

Cea mai iubită și răsfoită carte din casă (noroc că este și cea mai rezistentă) o reprezintă varianta interactivă cu trenuleț, de la Usborne.

Pe numele ei de scenă (covor, pardon) Busy Train, această minunată sursă de liniște pentru părinți (uneori intrăm în panică de așa de multă), le ține ocupate pe cele două moțate timp îndelungat.

Au prins șmecheria cu trasul înapoi și se distrează pe rând, în zilele bune. În restul celorlalte zile mai puțin pașnice, un mediator este necesar pentru a le distrage atenția cu povești despre traseele pe unde circulă micul călător, despre culorile decorurilor ce se schimbă în funcție de anotimpuri cât și despre personajele și obiectele întâlnite în drumul lui.

Cu această ocazie, ele își îmbogățesc bagajul de cunoștiințe iar noi avem un nou motiv de a mai copilări încă un pic alături de ele.

wind-up train, busy train, tren usborne, wind up bus

Apropo de această carte minune universală (îi zic așa pentru că am primit recenzii foarte bune și de la prărinții de băieți) îmi permit să vă recomand și varianta mai avansată care se transformă într-un spectaculos circuit de pus pe masă/pe jos, odată scoase șinele din carte. Se numește Wind-Up Train (mai există și cu London Bus) și puteți umări un filmuleț cu ea, aici.

Reprezintă o idee minunată de cadou și bineînțeles că se regăsește pe lista de sărbători a fetelor. Probabil că mulți dintre voi deja știți de ele, dar acum aveți motivul să le și descoperiți cu adevărat.

A doua categorie de cărți, o reprezintă fără îndoială…jetoanele!

Cred că știți și voi, acele cartonașe micuțe din pachețelele de cărți ce încap în orice gentuță, practice oriunde mergeți, împărțite pe diverse categorii (și ca să fim sinceri până la capăt, înșirate prin toată casa).

jetoane, carti educative, alfabetul, jocuri de carti

Favoritele lor din ultima perioadă sunt: Povești/anotimpuri unde cea mică regăsește  o mulțime de detalii necunoscute pentru ea pe care abia așteaptă să i le explicăm, Alfabetul ( cu imagini separate pentru asocieri), preferatele celei mari deoarece a început să audă de ele și pe la grădiniță, iar al treilea set este Ema și Eric, jocul meseriilor (conceput de Prințesa Urbană – mare fan toată familia, atât zic acum!) pe care îl frunzăresc amândouă, o dată datorită personajelor simpatice, iar apoi pentru explicarea îndeletnicirilor (sora mai mare).

Oricum, aceste seturi niciodată nu sunt suficiente, am ajuns la concluzia ca reprezintă practic mici suprize foarte captivante pentru ele (ceva de genul: ce o fi, ce o fi? pe următorul cartonaș). Dacă sunt și ai vostri mici curioși, găsiți mai multe variante pentru ei,  aici.

Eh, acum este acum! Voi cum stați la capitolul culori? Mă refer la tot ce ține de pictat, desenat, colorat (cu apă, carioci, creioane, hand painting, cretă, acuarele).

La noi stau lucrurile cam așa: eu mă bucur că le dezvoltă creativitatea, imaginația, spiritul artistic (dacă există, zic să aflăm astfel) și că le ține ocupate și fericite! 

Ele se bucură de: haine, mâini, fețe pline de culoare (șorț de protecție…ce este acela?! ), planșe la înălțimea lor (a se traduce pereți care au fost cândva albi), parchet “foot painting” (o modă în continuă dezvoltare), mobilă în graffiti style și o fericire continuă!

În dotare avem așa: tablă de perete 2 în 1 (Janod)set de pictură cu degetele ( Egmont)seturi de pictura canvascărți magic painting ( cu apă)creioane, carioci și multe alte minunății pe care le găsiți aici.

Concluzia: toată lumea este fericită! (aș mai fi zis ceva, dar mi-am amintit că și eu am fost copil…fericit)

Notă: Ne mândrim că majoritatea produselor, cărților, materialelor educative pe care vi le punem la dispoziție sunt testate de noi sau de persoane de încredere, achiziționate după recenzii din diverse surse credibile sau aduse la cererea părinților. 

Suntem tare bucuroși că ați citit până aici și vă mulțumim, transmitându-vă că părerea voastră este foarte, foarte importantă pentru noi și ajută în același timp și alți părinți, în special pe cei aflați la început de drum într-o anumită etapă.

Voi ce soluții aveți pentru astfel de perioade, ce ați testat de aici până acum, ce doriți să mai găsiți în casa noastră? 

Vă așteptăm cu drag să împărtășiți cu noi și despre noi, aici: www.bebelind.ro și https://www.facebook.com/bebelind.ro/ , iar pe Instagram ne găsiți ca bebelind.ro

Articol scris de Irina M., mama fetițelor Bebelind și Business Owner Bebelind

Lasă un răspuns